Matbloggsentralen
kunngjorde denne uken en utfordring i forbindelse med at Nespresso lanserer ny
kaffesmak: Bukeela ka Ethiopia Grand Cru. Den beskrives som en frisk kaffe med aromaer
som minner om sjasmin, hvite liljer, bergamott og appelsinblomst. Med melk får
kaffen en smak av karamell uten at den blomsterpregede karakteren forsvinner (http://www.matbloggsentralen.no/nespressoutfordring/)
Utfordringen består dermed i å dele vår beste karamelloppskrift.
Jeg
er veldig glad i karamell, og kunne ikke la denne sjansen gå fra meg.
Bestemte meg fort for at jeg ville lage en kake, og at kaken skulle preges av
smakene i den nye kaffesorten. Etter å ha fundert noen dager på hvilket
utgangspunkt jeg ville bruke landet jeg på en marengsbunn. Den er lett og kan
smakssettes med kaffe. Jeg foretrekker porsjonsmarengser da det er vanskelig å
skjære pene stykker av en stor marengskake. Marengsen ble tilsatt biter av nøtter
og sjokolade for «krønsj» og for å fremheve den gode kaffesmaken.
Oppå
marengsbunnen legges et lag med salt karamell. Karamellen ble laget med en
liten skje honning som gir et blomsterpreg på kaken og frisker opp karamellen. Salt
i karamellen gir god kontrast til det søte. Kakene toppes med en skje pisket
krem og til slutt strør man over litt finraspet appelsinskall for å fange
smakene av appelsinblomst og bergamott i den nye kaffen. Tørkede blomster gir
lite smak, men allikevel et inntrykk av og forventning om lett blomsterpreg på
kakene.
Kakene
ble helt perfekte, sprø og seig marengs med smak av kaffe og overraskende biter
av nøtter og sjokolade. Deilig karamell og hint av blomster. Klarte ikke slutte
å spise…
Oppskriften
gir 8 porsjonsmarengser.
Kaffemarengs:
2
eggehviter
Knivsodd
salt
75
g sukker
En
sprut sitronsaft
25
g ristede hasselnøtter
25
g mørk sjokolade
2
ss kaffesirup
Kaffesirup
lages ved å koke inn kaffe med sukker. Jeg kokte 3 dl kaffe med 20 g sukker.
Dette kokes inn til det bare er noen spiseskjeer tykk kaffesirup igjen i kjelen.
Hasselnøtter
ristes i en varm stekepanne. Gni nøttene mot hverandre i et kjøkkenhåndkle for
å fjerne det ytterste skallet. Grovhakk nøttene. Grovhakk også sjokoladen.
Forvarm
ovnen til 175 grader. Pisk eggehviter med et knivsodd salt på middels hastighet
til det begynner å skumme. Ha i litt og litt sukker mens hastigheten øker. Pisk
til eggehvitene former myke topper. Ha i litt sitronsaft. Vend forsiktig i
nøtter, sjokolade og to spiseskjeer kaffesirup. Fordel marengsen i åtte
porsjoner utover et stekebrett. Sett i ovnen og reduser temperaturen til 150
grader. Stek marengsene i ca 30 min til de er tørre utenpå, men fremdeles litt
myk inni. La avkjøle i ovnen med døren på gløtt.
Salt
karamell:
125
g sukker
½
ss blomsterhonning (eller 1 ss akasiahonning)
30
ml vann
75
ml fløte
20
g smør
Maldonsalt
Ha
sukker, honning og vann i en tykkbunnet kjele. Kok opp på middels varme, legg
på lokk og la koke i 3-4 minutter. Ta av lokket og la koke videre til det
begynner å få fin og brun karamellfarge. Ikke rør i kjelen, men vend på den
hvis det bør blandes litt. La avkjøle
litt før man tilsetter fløten. Rør godt. Ha til slutt i smør og rør til alt er smeltet.
Smak karamellen til med maldonsalt. La avkjøle til romtemperatur.
Sett
sammen:
Ca
2 dl fløte
1
ts sukker
Skallet
av 1 appelsin
Tørkede
blomster til pynt
Pisk
fløte med sukker til den er myk og luftig. Vask appelsinen godt og riv av det
ytterste oransje av skallet.
Ha
noen teskjeer karamell på hver marengs. Legg på en stor
skje pisket krem og strø til slutt over revet appelsinskall og tørkede
blomster. Server med en gang!!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar