Aller først: hva er kjaks? Jeg hadde aldri hørt om det før min far begynte å bruke det om tilbehøret de alltid serverer til biff. Hvor han har det fra vet jeg ikke, men en kjapp runde på internett forteller meg at verbet kjaks betyr å klippe eller å hakke. Altså forstår jeg det slik at kjaks er hakkede ingredienser som er blandet sammen. Det kan stemme.
Kjaks slik jeg har pleid å få det til biffen består av hakket løk, sopp og bacon, godt stekt og blandet sammen. Kjakset her er litt annerledes ved at jeg bruker selleri istedet for løk, og at sellerien fremdeles er deilig sprø ved servering. Veldig godt i den silkemyke suppen.
Hjemmelagde krutonger er undervurdert. Lages altfor lite. Tenk på alle de tørre skalkene som kunne ha blitt salte, sprøe krutonger? Ja ja, skal gjøre det mye oftere heretter.
Når det gjelder blåmuggosten i denne suppen anbefaler jeg Selbu BLÅ fra Tine. Den er mild, og gir suppen et løft. Jeg prøvde en litt sterkere blåmuggost også, men den tok overhånd og ble for bitter i suppen. Bruk en mild en!
Sellerirotsuppe til 4 personer:
1 sellerirot
5-600 g
1 løk
1 fedd hvitløk
2
buljongterninger (valgfritt)
1 liter kokende
vann
1 dl matfløte
1 ss
eplecidereddik
Skrell
sellerirot og skjær i terninger på ca 2 cm. Skrell og hakk løk og
hvitløk. Stek løk, hvitløk og sellerirot i i olivenolje på
middels varme i ca 5-10 min. Ha i kokende vann og buljong, og la koke
noen minutter. Ha i matfløte og la koke til selleriroten er mør, ca
10 minutter.
Ta bort fra
varmen, miks suppen glatt med en stavmikser. Smak til med
eplecidereddik og salt.
Krutonger:
3
skiver brød
1-2
ss olje
1
ts maldonsalt
Bruk
hvilket som helst brød, gjerne grovt til hverdags. Skjær brødet i
små terninger, og bland med olje og salt. Sett i forvarmet ovn på
225 grader. Etter ca 3-4 minutter må man vende krutongene. Stek videre til
de er gyldne, ca 3 minutter til.
Kjaks:
300 g sopp
150 g bacon
1 stangselleri
svart pepper
Skjær sopp og bacon i små staver. Skjær selleri i tynne skiver. Stek bacon på sterk
varme til det begynner å bli sprøtt. Tilsett sopp og stek til den
begynner å bli brun, ca 5 min. Ha til slutt i sellerirot og stek
videre i ca 2 min. Pepre med nykvernet, svart pepper
Server suppen med krutonger og kjaks ved siden av slik at man kan ta så mye man ønsker selv. Tynne skiver blåmuggost smeltes i suppeskålen etter at den er servert.
Inspirert av Tara Smak nr. 7 nov/des 2012, side 52
Løk, bacon og sopp heter vel duxelles på"fint" tror jeg. Men dette høres jo også innmari godt ut, da :-)
SvarSlettDet er godt mulig! Høres i hvert fall finere ut :-)
SvarSlett