Retten
består av fire elementer: Sprø terteskjell, rotpuré, spekepølse
og saus av villbringebær. Oppskriften holder til ca 20 små, fylte
terteskjell. I tillegg til råvarene i hvert element under trenger
man:
20
skiver Tinds speket pølse med fennikel
20
friske bringebær
Terteskjell:
100 g hvetemel
50 g finmalte mandler
75 g kaldt smør
½ ts salt
isvann
Bland mel, mandler og salt, og smuldre
i smøret som er oppdelt i terninger. Når alt er godt blandet has i
noen spiseskjeer isvann. Bland alt fort sammen til en fast deig, pakk
inn i plastikkfolie og la hvile i kjøleskap i minst en halv time.
Forvarm ovnen til 175 grader. Smør
sandkakeformer eller andre små terteformer. Kjevle deigen ut til ca
3 mm. Stikk ut passende former slik at deigen når halvveis opp langs
kanten på formene (ikke helt opp, da blir de for store). Trykk
deigen ned i formene og prikk med en gaffel. Stekes i ca 10-15 min.
Ta ut av formene og avkjøl på rist.
Puré av jordskokk og persillerot
Ca 200 g
jordskokk
Ca 100 g
persillerot
1 ss smør
ca 2 dl matfløte
salt, pepper og
muskatnøtt
Skrell jordskokk
og persillerot. Jordskokkene kan kokes hele eller halve.
Persilleroten bør være i små terninger da den trenger lengre tid
for å koke. Hell på med fløte til det dekker ca ¾. Kok opp under
lokk og la småkoke til mørt, ca 10 min.
Når grønnsakene
er møre moses de i fløten med en stavmikser. Tilsett smør, og smak
til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Hold pureen varm.
Saus av villbringebær
75 g sukker
1 ts tykk balsamico
saften av ½ sitron
½ ss Maizena
Kjør bær og sukker i en hurtigmikser til alt er godt blandet. La
sausen renne gjennom en sil for å fjerne steinene. Kok opp, og la
koke uten lokk i 10-15 min. Bland Maizena i sitronsaft og tilsett. La
koke 2-3 min for å tykne. Hold sausen lunken.
Avslutning:
Ha 1-2 ts puré i hvert terteskjell. Dandér spekepølse på pureen.
Hell over en liten skje saus og pynt med et bringebær på toppen.
Tertene passer fint på et koldtbord, når man serverer tapas, som en
velkomstrett eller til snacks. Det gjør ingenting om de kjølner
litt, men bør ikke være kjøleskapskalde.
Nydelig rett og slett :)
SvarSlett