Til en hel, stor terte trenger man:
150 g smør
100 g melis
50 g finmalte mandler
1 stort egg
250 g mel
4 syrlige, mellomstore, norske epler
1 dl fløte
2 dl finkornet sukker
2 ss meierismør
2 ss hvetemel
frøene fra 1 vaniljestang
en klype salt, flaksalt
1/2-1 dl mandelflak
ca. 2 ss friske rosmarinblader, helst små og myke blader
1/2-1 dl mandelflak
ca. 2 ss friske rosmarinblader, helst små og myke blader
Kjør kaldt smør, mel, melis og mandler i en kjøkkenmaskin med kniv. Ha i et egg og kjør fort sammen til en deig. Pakk deigen sammen, dekk med plastfolie og legg i kjøleskap i 30-60 minutter.
Smør en paiform. Når deigen har hvilt kjevles den ut og legges i formen. Stikk i den med en gaffel. Ha på et bakepapir, og fyll opp skallet med erter (tørkede eller keramiske). Forstek skallet på 170 grader i ca 15 min.
For å lage karamell blandes sukker, mel, fløte og vaniljefrø i en liten panne. Varm opp under opprøring til alt sukkeret har smeltet. Det skal ikke koke. Rør inn smøret og en klype salt og trekk til sides.
Når deigen er stekt fjernes erter og bakepapir. Skjær epler i tynne båter og fordel i tertebunnen. Strø over mandelflak og hakket rosmarin. Hell til slutt over karamellen. Stek terten på 180 grader, helst varmluft, i 40 minutter.
Server terten helst lunken og med en klatt pisket krem eller vaniljeis. Oppå kremen her har jeg sprøytet litt av karamellen som jeg holdt av før steking.
En stor pai kan også lages |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar