Meksikanske pannekaker en en kjempegod,
sunn og litt utenom det vanlige hverdagsmiddag. Pannekakene blir
sunne ved å bruke grovt mel og havregryn i røren. Kjøttsausen er
mager og næringsrik og kan lages akkurat så sterk som man vil selv.
Jeg prøver å balansere mellom at vi voksne liker at det brenner
litt samtidig som ungene skal kunne spise maten uten at det gjør
vondt. Maisstuing hjelper. Den både løfter smaken og nøytraliserer
det sterke. Mais er søt og god, noe som gjør at ungene kan få litt
ekstra hvis kjøttsausen er litt sterk. Mais er også en god kilde
til folat.
Kombinasjonen av de tre rettene gjør
den komplett. Man kan velge å spise komponentene hver for seg slik
som på bildet, eller man kan pakke både kjøttfyll og maispure inn
i en pannekake. Det vi gjorde for å gjøre det enklest for ungene
var å smøre maispure på pannekakene og rulle dem opp, og servere
fyllet ved siden av. Våre tre små var litt skeptiske til bønner
for en stund siden. Det vi gjorde var å be dem prøve og smake på
én (tror de ble oppfordret med at hvis de prøvde fikk de en drops
eller tyggis etterpå). «Det smaker litt som potet», var noe som
virket. Da hadde de i hvert fall en formening om konsistensen. Nå er
de ville etter bønner. Elsker det virkelig.
Pannekakerøren kan med hell lages
kvelden i forveien. Da har den stått og svelt om natten og er god
til å brukes. Det tar bare ca 5-10 min å lage røren, og på den
måten blir middagen klar på 30 min dagen etter.
Pannekaker:
3 egg
5-6 dl melk
½ dl siktet
hvetemel
1 dl sammalt
hvetemel fint
½ dl lettkokte
havregryn
½ ts salt
1 ts sukker
1 ss flytende
smør eller olje
Pisk egg med
sukker og salt. Ha i smør eller olje. Ha vekselvis i melk og mel og
rør til alt melet har løst seg opp. Bør hvile i 30 min, og kan
gjerne stå i kjøleskapet over natten. Reguler med melk hvis røren
er blitt for tykk etter hvilen.
Kjøttfyll:
400
g kjøttdeig av svin eller karbonadedeig
1
boks hermetiske bønner (røde, hvite eller brune)
1
boks hakkede tomater
1
ts sukker
1
paprika
1
løk
2
fedd hvitløk
fersk
chilipepper etter ønske, jeg brukte 1 rød
meksikanske
krydder
Stek
kjøttdeig på sterk varme. Finhakk løk og knus hvitløk. Fres i
nøytral olje. Skjær paprika i passende biter og finhakk chili, og
ha alt i sammen med løk og hvitløk. Surr videre i noen minutter. Ha
i hakkede tomater og sukker, og kok opp. Ha i kjøttdeig og la koke i
ca 10 min. Krydre med meksikanske krydder, enten ferdigblanding eller
bruk kydder som spisskummen og paprika, løkpulver og chili. Smak
også til med salt eller tilsett en buljongterning.
Maisstuing
2
kokte maiskolber eller en boks hermetisk mais
1-1
1/2 dl matfløte
½
ss smør
salt
og pepper
Skjær
maiskornen av kolbene og kok opp med 1 dl matfløte. Purér med en
stavmikser og juster med mer fløte ved behov. Rør inn smør og smak
til med salt og pepper.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar