tirsdag 3. mai 2011

Farmors milde rømmegrøt

Først og fremst må jeg understreke at jeg virkelig ikke ante at det var så lett å lage rømmegrøt!!! Det er en farlig oppdagelse, for nå kan denne rømmegrøtkokingen plutselig bli et spontant forekommende og det kan bli kokt grøt både i tide og i utide….

Jeg har alltid likt rømmegrøt, men før var det naturlig nok bare farmors grøt som falt i smak. Det er fordi hun lager en mild og myk grøt som passer alt fra en barnemunn til en litt kresen voksenmunn. Jeg har etter hvert begynt å sette pris på den ekte rømmegrøten også, men skal her innvie dere i farmors enkle hemmelighet: rømmegrøten blandes med semulegrøt! Dette kan man selvfølgelig velge bort og lage en så syrlig grøt som man selv ønsker. Men er man litt skeptisk til rømmegrøt anbefales virkelig denne varianten!

Til 4 personer:
1 beger seterrømme
1 beger lettrømme
1,2 liter lettmelk
2,5 dl hvetemel
0,75 dl semulegryn
1,5 ss sukker
1 ts salt

Tilbehør: sukker, kanel og rosiner, spekemat og kavring.

Begynn først med å koke semulegrøt. Smelt 1 ts smør i en panne, og ha i halvparten av melken. Kok opp og spe på med semulegrøn mens du røren grøten hele tiden. Kok i 5-10 min på svak varm mens du rører av og til. Sett til side.

Oppskriften på rømmegrøt står både på rømmebegrene fra Tine og på Tines hjemmeside: http://www.tine.no/8447.cms

Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet og la koke inn. Rør kraftig, så kommer smøret fram. Skum av smøret. Det kan ta litt tid å vente på smøret, og det gjør ingenting at det bare er i grøten i stedet for å bli servert på toppen.

Rør i resten av melet, og spe på med melken (resterende 6 dl) . Rør til grøten er jevn og silkeaktig og helt uten klumper. Kok i 5-10 min. Bland i semulegrøten og rør godt slik at alle klumper er jevnet ut. Smak til med salt og sukker. Server med sukker, kanel og rosiner på toppen, samt smøret som er skummet av rømmen. Spekemat og vannkringle hører også til.



Å blande i semulegrøt er naturligvis valgfritt. Man kan også koke semulegrøt av en mindre del melk og ha en større del melk i rømmegrøten. Man kan også bruke bare seterrømme og helmelk. Jeg velger de lettere variantene og får dermed en mindre mektig grøt.

2 kommentarer:

  1. Må innrømme at jeg kun har laget rømmegrøt fra Fjordland, kanskje jeg burde prøvet å laget fra grunnen. Min eks-svigermor var en kløpper på å lage rømmegrøt, hun brukte også semulegryn i den, men tror hun brukte semulegryn istedenfor hvetemel.

    SvarSlett
  2. Ta utfordringen, det er lett. Kan godt være det funker med semulegryn i stedet for hvetemel også, må testes!!! Og der fikk jeg en unnskyldning til å lage grøt igjen!!

    SvarSlett