Min matinteresse begynte med cajunkjøkkenet. Her var en verden av smaker som var helt ny for meg, og som jeg måtte lage fra bunn av for å gjenskape. Min elsk til denne smaksretningen var grunnen til at vi i 2006 kjørte nesten hele USA på langs for å være i New Orleans i tre dager. Min bror skulle gifte seg i Iowa, og det var min første tur til USA. Ikke søren om jeg skulle være i landet UTEN å besøke favorittmatbyen. Jeg ble heldigvis ikke skuffet.
Kreolpirogene er hentet fra Anne Wilson’s bok ”Cajun kjøkkenet” fra 2000. Disse kan man gjøre så sterk man bare vil ved å ha i ekstra chilipepperkrydder eller ved å tilsette fersk chilipepper. Denne oppskriften inneholder ikke grønnsaken okra heldigvis, for den finner jeg sjelden. Som regel bare dropper jeg den hvis den skal være i maten.
Kreolpirogene er en fantastisk blanding av sprøtt brød med saftig kjøttdeig og deilige kajungrønnsaker inni.
Deig:
2 ts sukker
2 ½ dl kald melk
Fyll:
Cajungrønnsaker, også kalt ”the holy trinity”: består av løk, grønn paprika og selleristenger som finhakkes og surres i smør. Dette er basisen i mange cajunretter sammen med okraen. I denne retten brukte jeg:
1 løk
3 stenger selleri
I tillegg:
3 fedd hvitløk
2 laurbærblader
2 ts cajunkrydder se link
1 boks hermetiske tomater, grovhakkede
2 ss hakket persille
1 lettpisket egg.
Skjær smøret i terninger. Ha mel og sukker i kjøkkenmaskinen og ha i smøret. Kjør til blandingen blir fine smuler. Ha i melken og kjør til det blir en glatt deig. Pakk inn i folie og la hvile i kjøleskap i minst 30 min.
Stek kjøttdeigen på sterk varme og legg til sides. Fres cajungrønnsakene i smør i noen minutter, og tilsett hvitløk. Surr videre til grønnsakene begynner å bli myke. Tilsett stekt kjøttdeig, laurbærblader, cajunkrydder, tomater og vann. La småkoke uten lokk i ca 20 min. Smak til med salt og ha i persille. Sett til side og la avkjøle.
Kjevle deigen på et melstrødd bord til ca ½-
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar