Søk i denne bloggen

torsdag 31. oktober 2013

Sei sambal

Sei sambal er en herlig, sterk gryte med fisk. Sambal brukes vanligvis som tilsetning til retter og inneholder mye chili. Denne gangen kommer de deilige smakene fra den økologiske krydderblandingen fra Raske Retter. Gjennom en utfordring på Matbloggsentralen er man bedt om å tenke nytt, og lage raske hverdagsretter.

Jeg har valgt meg sei til denne retten. Jeg synes sei er en undervurdert fisk, for den er en nydelig matfisk. Den setter veldig god smak på gryter og supper og er rimelig å kjøpe. Enda rimeligere hvis man kan fiske den selv! Sei er dessuten en bærekraftig fiskesort. Med det mener jeg at den ikke er utrydningstruet og det drives ikke med stormedisinering av oppdrettsfisk.

I gryten får seien selskap av løk, paprika og tomat, og selvfølgelig kryddermiks fra Raske Retter. Kryddermiks består av to pakker som tilsettes retten i to trinn. Til 2 personer trenger man:

400 g sei
½ ts salt
½ rødløk
1 liten rød paprika
3 ferske eller 1 boks hermetiske tomater
2 dl creme fraiche
1 pakke Sambal krydderblanding
2 ss matolje
Tilbehør: fullkornsris

La fisken trekke i gryten i 2-3 minutter
Fisk skjæres i terninger. Strø på ½ ts salt og sett til sides.

Skjær løk og paprika i strimler og tomater i tynne båter.

Bland kryddermiks trinn 1 i 2 ss kald, nøytral matolje og varm opp. Når oljen er varm og krydderet dufter i hele kjøkkenet freses løk på middels varme til den er blitt blank. Tilsett paprika og tomat sammen med kryddermiks trinn 2. Tilsett også creme fraiche. Kok opp og la småkoke i 8-10 min. Ha i fisk og la trekke i 2-3 min til fisken er ferdig. Smak til om gryten trenger med salt. 

Server med fullkornsris!





søndag 27. oktober 2013

Kashmirsuppe

Mine assosiasjoner til ordet «Kashmir» er silkemyke stoffer i orientalske farger. En Kashmirsuppe skal dermed også være av silkemyk konsistens med orientalsk aroma av deilige krydder. Raske Retters kryddermiks «Kashmir» har akkurat den perfekte blandingen. Kryddermiksen består av to kryddermiksposer som tilsettes retten i to trinn. Den er dessuten økologisk og ikke tilsatt smaksforsterkere eller konserveringsmiddel.

I Matbloggsentralens utfordring med kryddermiks fra Raske Retter er vi blitt bedt om å tenke nytt når man skal lage raske hverdagsretter. Denne suppen er vegetarisk og tilberedes på ca 30 minutter. Dessuten smaker den kjempegodt! Stem gjerne på mitt bidrag i perioden 1.-3. november. For mer info: matbloggsentralen.no

Til 2 personer:
250 g gulrøtter
150 g squash
½ løk
1 pk Kashmir kryddermiks
8 dl usaltet grønnsakskraft eller vann
1 ss Creme fraiche

Skrell og hakk løk. Skrell gulrøtter og squash og skjær i terninger.
Begynn med kryddermiks trinn 1. Bland kryddermiks med olje i en kald strekepanne. Varm opp mens man rører. Ha i løk, gulrøtter og squash og fres på middels varme i ca 5 minutter.
Skulle ønske man kunne formidle lukt via bloggen også, for dette luktet himmelsk.

Tilsett grunnsakskraft eller vann og kryddermiks trinn 2. Kok opp og la koke i 10 minutter til grønnsaken er møre. Miks alt sammen til silkemyk suppe med en stavmikser. Ha i creme fraiche og varm opp igjen. Rør godt. Tilsett mer salt hvis nødvendig.

Tilbehør: ris og røde linser
½ dl hurtigkokt ris
½ dl røde linser
2 dl vann

Samtidig som suppen koker tilberedes tilbehøret. Kok opp vann med en klype salt. Skyll ris og linser i kaldt vann. Ha ris og linser i vannet når det koker. La småkoke i 10 min til alt vannet har kokt inn.

Server suppen rykende varm med ris og linser i suppen. Ved siden av passer det utmerket med et nystekt nan-brød.




fredag 25. oktober 2013

Enkel hjemmelaget is med øl


Denne oppskriften på is er veldig enkel, en forenklet utgave av parfait. Allikevel får den et eksklusivt preg når man tilsetter god smak. God smak kan være kanel eller kaffesirup, eller som jeg har brukt her, ølsirup. For å lage ølsirup brukes mørkt øl, porter eller stout, som kokes inn til litt under 1/3 av opprinnelig væskemengde. Man får en tykkere, litt sirupsaktig væske som gir en smakseksplosjon til isen.
Årets festivaløl under Bergen Ølfestival
Jeg skal ikke ta på meg æren for denne oppskriften , den er Hanne Frostad sin. Jeg hjalp til under Bergen Ølfestival i år og lagde denne isen som dessert til festmiddagen for de frivillige.

Ølsmaken forsterkes etter hvert, og kan ta litt overhånd, så det anbefales at isen spises 1-2 dager etter at den er laget. Som en dessert serverte jeg ølis med morellkompott og sprø smuler på toppen.


Is med ølsmak, 4 personer:
3 dl mørkt øl, stout eller porter
3 eggeplommer
80 g sukker
2 dl kremfløte

Kok opp øl, og la koke til det er litt under 1 dl igjen. Avkjøl.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
Halvpisk kremfløte.
Bland alt sammen og sett i fryseren. Isen kan med fordel fryses og serveres i porsjonsformer.

Kok inn øl til ca 1/3 av væskemengden
Morellkompott
200 g moreller
saften av ½ sitron
50 g sukker
1 ts potetmel

Moreller renses og skjæres i 4. Kok opp sammen med sitronsaft, og kok helt møre. Ha i sukker og rør til alt er oppløst. Smak til om balansen mellom sukker og sitron er bra. Bland potetmel med litt vann og ha i sammen med morellene. Kok opp og la avkjøle.


Sprø smuler
1 skive eller skalk av tørt brød.
1 ss sukker
1 ss smør

Kjør brødet i en food processor slik at det bare er smuler igjen. Smelt smør i en panne og ha i sukker. La sukkeret smelte. Tilsett brødsmulene og la blandingen bli gylden i stekepannen. Hell over på litt bakepapir for å avkjøle.


Server en porsjon eller noen kuler is sammen med litt lunken morellkompott og sprø smuler på toppen.





onsdag 16. oktober 2013

Oksehalebuljong

Høsten er mild og fin på Vestlandet i år, vi har ikke hatt mye regn, og ingen hissige høststormer ennå. Men det er allikevel herlig å spise kraftige supper på mørke kvelder. Passer godt etter en lang dag ute i det fine høstværet. Passer kanskje enda bedre om stormen uler utenfor og bladene flagrer forbi rutene.

Oksehaler skal koke lenge for å gi god smak til kraften, minst fire timer, gjerne fem-seks. Denne kraften er ypperlig som utgangspunkt for supper og sauser, for eksempel en god, fransk løksuppe. Denne gangen valgte jeg imidlertid å servere en oksehalebuljong. Kraften ble smakt til med salt og pepper og servert bare med kjøttet fra oksehalene, litt hjemmelagde krutonger og et par små gnocchi. Ingen jevning og ingen kremete tilsetninger. Bare ren kraft med mye smak, og som alle rundt bordet satte stor pris på.

Timian hører med i en god buljong. Smaken av timian passer perfekt sammen med, og fremhever godt, den kraftige kjøttsmaken. Timian ble her brukt både i kokekraften, på krutongene og i gnocchiene.

Som forrett trenger man ca 2 dl buljong per person. Serveres suppen som en rett i seg selv ville jeg beregnet ca 4-5 dl per person. Man begynner med mye mer væske enn man endrer opp med til slutt fordi kraften koker ganske mye inn i løpet av 4-5 timer.

Til ca 1 liter ferdig buljong:
Ca 1,5 kg oksehaler
1 gul løk
1-2 gulrøtter
1-2 persillerøtter
1 stang selleri
En håndfull ferske timiankvister
Ca 2,5 liter vann
Salt og pepper

Oksehalene brunes først i stekeovnen på 250-300 grader i 30 min. Vend på oksehalene etter ca 15 min i ovnen.

Oksehalene brunes i stekeovn på 250-300 grader
Grønnsakene vaskes godt, og trenger ikke å skrelles. Skjær i biter. Surr grønnsakene i litt nøytral olje. Ha deretter i oksehalene og fyll på med vann. Ha i timian og kok opp. La småputre i 4-5 timer under lokk.

Sil kraften og hell tilbake i gryten. Smak til med salt og pepper. Hvor mye salt man bruker avhenger av hva man selv ønsker av smak, men ca 1 ts salt er passe. Kok opp og hold varm til servering.

Rens oksehalene og server kjøttet i buljongen. Server gjerne hjemmelagde krutonger og gnocchi i buljongen også. Oppskrift på gnocchi finnes HER.

Krutonger med timian og parmesan
Hjemmelagde krutonger smaker alltid best, og er en fin måte å få brukt opp brødrester på. All slags brød kan brukes, grovt som hvitt.


Forvarm ovnen til 190 grader, bruk gjerne varmluft. Skjær brød i terninger og legg utover i en ildfast form. Dryss over revet parmesanost og tørket timian, og hell til slutt over olivenolje. Sett i ovnen. Vend på krutongene etter ca 5 min, og stek videre til de er sprøe og gyldne, ca 5 minutter.




mandag 7. oktober 2013

Lammegryte med Snøfrisk og sopp

Litt på etterskudd kommer oppskriften fra Coop-kalenderen for september måned. Det passet oss egentlig veldig bra å spise lammegryte denne helgen da høstværet angrep oss for fullt. Vind, regn, blader i alle slags farger og mørke kvelder. Det gjør ingenting når man kan koke lammegryte som gir forventningsfulle dufter i flere timer, og som virkelig innfrir når maten står på bordet.

Oppskriften er hentet fra Coop-kalenderen 2013 der 12 matbloggere har bidradd med hver sin måned. Jeg har laget alle oppskriften frem til nå og blogget om det. Denne gangen kommer oppskriften fra bloggen litentanketank.blogspot.no. Oppskriften finnes også her: https://coop.no/tips-og-rad/mat-og-oppskrifter/oppskriftene/lammegryte-med-snofrisk-og-sopp/

coop.no
Til 4 personer:
2 kg lammekjøtt
2 håndfuller sopp (brukte kantareller)
1 boks hermetiske tomater
3 dl hvitvin
1 kinesisk hvitløk
Fersk timian og rosmarin
2 rødløk
3 gulrøtter
1 pk Snøfrisk
salt og pepper
6 tomater
olivenolje

Brun kjøttet på begge sider. Legg over i en ildfast gryte. Surr samtidig sopp i litt smør og legg over i gryten sammen med kjøttet. Salte og pepre mellom lagene. Hell over en boks tomater og fyll på med hvitvin. Sørg for at alt kjøttet er dekket. Ha i hakket hvitløk, urter og Snøfrisk og bland godt. Gi alt et oppkok og sett i ovn på 125 grader i 1 ½ time.

Skjær tomater i to og sett dem på et stekebrett med snittsiden opp. Krydre med salt og pepper og hell over litt olivenolje. Bak tomatene i ovnene sammen med gryten.

Skrell gulrøtter og skjær i biter. Skjær løk i ringer eller tynne båter. Surr gulrøtter og løk i litt smør, og bland i gryten etter halvannen time. La gryten stå i ovnen enda et par timer til kjøttet løsner fra beinet. Før servering røres de stekte tomatene forsiktig i gryten.


Server med nykokte poteter. Disse kan gjerne få et lag med smør, timian og rosmarin. Herlig!

La høsten komme!