Søk i denne bloggen

fredag 30. august 2013

Sashimi med avokado, mango og reker

Vi er kommet helt til slutten av august og akkurat i tide har jeg fått laget Coops kalenderrett for august. Gjennom en utfordring på matbloggsentralen.no ble 12 bloggere valgt ut med ulike retter i Coops kalender for 2013. Jeg fikk min rett på trykk for desember måned, og er derfor veldig opptatt av denne kalenderen. Jeg lager derfor alle rettene og blogger om det.

Sashimi med avokado, mango og reker er en rett jeg virkelig har gledet meg til å lage. Jeg er veldig glad i sashimi og kombinasjonen med mango og avokado er helt fantastisk. Sausen er også god og fremhever alle smakene på en perfekt måte. En nydelig middag som er gjort mye raskere enn 50 minutter som det står i kalenderen. Middag på under halvtimen, garantert!

Bilde: coop.no
Retten kommer opprinnelig fra bloggen Maten vi spiser. Her finnes link til Coops kalender: https://coop.no/tips-og-rad/Mat-og-oppskrifter/Oppskriftene/Sashimi-med-avocado-mango-og-reker/

Til 4 personer:
700 g laks (av sashimikvalitet)
100 g pillede reker
2 avokadoer
1 mango
1 rød chili
1 rød paprika
2 vårløk
4 ts sesamolje
4 ts soyasaus
saften av ½ sitron
Fersk koriander
Nykvernet pepper

Skjær mango i små terninger, finhakk chili og paprika, og skjær vårløk i tynne ringer. Bland alt sammen med sesamolje, soyasaus og sitronsaft. Bland i rekene.


Skjær laks og avokado i tynne skiver, og legg på en tallerken. Hell over saus. Ha til slutt over litt fersk koriander og nykvernet pepper.




lørdag 24. august 2013

Forleng sommeren med fiskesuppe på rekeskall

Det aller beste med å lage fiskesuppe er at man får en nydelig rett nesten uansett hva man har i den. Det er veldig mange fisketyper som egner seg, samtidig som nesten alle grønnsaker passer i suppen. Jeg liker best å lage suppe å den hvite fisken som jeg har for hånden. Sei gir veldig god og mye smak. Av grønnsaker passer alle slags rotgrønnsaker godt, og disse avgir også mye god smak.

Den aller beste suppen med mest smak lages av det man tror man ikke har bruk for og som man vanligvis kaster bort. For eksempel er denne suppen laget på rekeskall, fiskeben, fiskehode og skallet på selleriroten. Koker man kraft må man ikke skrelle grønnsakene, bare vaske dem godt. Skallet har mye smak og det er synd når den fjernes. Man koker kraft på skallet og har selve grønnsakene i suppen.

Mengder er vanskelig å oppgi til en slik suppe, men jeg prøver med omtrentlige mål. Bruk det man har for hånden, og smak til underveis. Oppskriften her er til ca 2 liter suppe.

Rekeskall etter ca 250 g reker
Fiskeben og -hode til en fisk på ca 1 kg (eller 2 på 500 g)
1 sellerirot
1 løk
1 purre
3 gulrøtter
2 båter hvitløk
1 bunt persille
2 poteter
ca 200 g fiskefilet
salt og pepper
ca 1 dl fløte
100 g pillede reker

Rekeskall legges utover en ildfast form, og tørkes i ovn på 180 g i ca 30 min. Fiskeben skylles i kaldt vann, det bør være minst mulig blod på ben og hode. Fjern øynene fra fiskehodet da de kan gjøre suppen uklar eller grumsete.

Bruk bare skallet på selleriroten. Vask det godt og skjær i biter. Bruk hele løken, også skallet. Vask og skjær den i båter. Bruke hele, knuste hvitløksfedd. Bruk 1 hel gulrot, vasket og skjært i store biter. Bruk det ytterste, groveste laget av purren, vask det godt og skjær i biter. Vask til slutt persillen, og bruk stilkene i kraften. 
Surr grønnsakene i nøytral olje i ca 5-10 min. Ha i tørket rekeskall og fiskerester, og hell på ca 2,5 liter vann. Kok opp og la småkoke i ca 60 min. På slutten av koketiden smakes kraften til med nok salt og pepper. Ta så bort fra indirekte varme, og la trekke i 60 min til (ikke la kraften koke lenger, da kan den bli bitter).

Sil suppen, gjerne gjennom et klede for å unngå småpartikler som rekeben og følehorn. Skjær sellerirot, gulrøtter og poteter i små terninger. Finhakk purren. Kok opp kraften og kok grønnsakene møre i kraften, gjerne uten lokk for å koke kraften litt inn. Dette tar ca 15 minutter. Ha i fløte og kok opp igjen. Ha så i fiskefilet, og la fisken trekke i suppen. Smak om det trengs mer salt og pepper. Finhakk persille og bland i. Server suppen med pillede reker på toppen og godt brød ved siden av.

Denne suppen smaker sommer, og har man fisk i fryseren passer den ypperlig utover høsten når temperaturen ute synker, men man ønsker å holde på sommeren så lenge som mulig.



tirsdag 13. august 2013

Blondie med rabarbraspiral

Blondie er en brownie-kake med hvit sjokolade. Den syrlige rabarbrasausen er kjempegodt sammen med den søte, hvite sjokoladen. Faktisk er dette den fjerde kaken/desserten i år som jeg lager med kombinasjonen rabarbra og hvit sjokolade. Det er bare en perfekt match. Pistasjnøtter hører også med!

Det ble visst mye kaker på bloggen i det siste. Jeg lager mye middag også, men kakene blir så fine på bildet. De får da førsteprioritet på nettet. Det kommer altså mye mer godt etter hvert.

100+25 g hvit sjokolade
100 g smør
2 dl sukker
2 ts vaniljesukker eller -ekstrakt
2 egg
50 g pistasjnøtter
2 1/2 dl mel

Saus:
100 g rabarbra i biter
50 g sukker
ca 1 ss sitronsaft

Begynn med å koke rabarbra med sukker. Smak til med sitronsaft. La koke til det ikke lenger er store biter. Avkjøl.

Forvarm ovnen til 200 grader. Smelt smøret. Grovhakk 100 g av sjokoladen og smelt i smøret. Ha i sukker og vanilje og pisk i ett og ett egg om gangen. Bland til slutt i mel og grovhakkede pistasjnøtter. Hell i smurt fort. Ha rabarbra i en sprøytepose og sprøyt i kakerøren mens man lager en spiral. Strø til slutt over 25 g hakket hvit sjokolade. Stek kaken i ca 25 min til den begynner å bli gylden langs kantene. Den kan godt være litt klissete i midten.

Kaken passer godt som dessert sammen med en kule vaniljeis og jordbær. Disse jordbærene er marinert i lime. Kaken er nydelig som kaffemat slik den er. Ta den gjerne med på jobben, det gjorde jeg. Forsvant på en blunk. Tror jammen den også hadde slått an i et barneselskap også, jeg, men kanskje uten nøtter?




mandag 12. august 2013

Narret av stikkelsbær



På engelsk heter denne desserten gooseberry fool, Andreas Viestad, som jeg har lånt oppskriften fra, kaller den stikkelsbærdust, mens jeg følte det passet bedre å bli narret av stikkelsbærene. Rett fra busken smaker stikkelsbærene mer syrlig enn søtt. De er allikevel utrolig gode, og man blir litt narret av denne desserten. De som kjenner stikkelsbær tror kanskje den er for sur, mens i virkeligheten blir det syrlige bare en deilig kontrast til den myke kremen. De som ikke spiser mye stikkelsbær blir kanskje forundret over friskheten i desserten. Den er bare utrolig god uansett.

Jeg er spesielt glad i røde stikkelsbær. De gjør seg også godt på farge i denne desserten.


Til 4 personer:
300 g stikkelsbær
100-150 g sukker
1 1/2 dl kremfløte
1 1/2 dl crème fraîche
1/2-1 dl hakkede mandler eller mandelflak

I stedet for crème fraîche kan man også bruke yoghurt.

Kok opp stikkelsbær med sukker. La koke i ca 3 min. Knus bærene forsiktig med en gaffel. La avkjøle. Pisk kremfløte og bland i crème fraîche. Rist mandler og grovhakk eller bruk mandelflak.

Legg stikkelsbær, krem og mandler lagvis i en skål. Nyt sensommeren mens den ennå er her!





Kilde: Ekte mat. Andreas Viestad. Cappelen Damm. 2010.

søndag 11. august 2013

Sjokoladekake med porter og bringebær - bryllupskake

For en som elsker å lage mat og bake kaker er den ultimate forespørselen om jeg kan lage en bryllupskake. Jeg var så heldig å få lage til min fetter i fjor: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2012/07/min-frste-bryllupskake.html , og i år var det min venninne Brigitta som ga meg tilliten. Det er også veldig kjekt når de som spør vet hva de vil ha, og når det de vil ha ikke er for vanskelig å gjennomføre.

Dette var en ekstra gøy kake å lage. Brudeparet ville ha noe med sjokolade og øl! Ikke en vanlig bryllupskake, men en kake der smaken betyr mye. Når det kom til utseende ville de ha det helt enkelt. Bare krem rundt, et litt rustikk og vintage-preg.

Kaken ble på to etasjer, en høy og mektig kake. Selve kaken er en sjokoladekake med mørkt porter-øl i røren. Kremen mellom lagene består utelukkende av porter og kokesjokolade, og i tillegg til sjokolade-øl-kremen la jeg friske bringebær mellom lagene. Dette var nødvendig for å friske opp kaken. Pisket krem rundt hele kaken gjorde også sitt for smaken og kontrastene. Fløtekrem ble veldig godt til den mørke, karamellaktige sjokoladebunnen. Det er ingen smør i bunnen, så jeg valgte å dynke kaken med litt smeltet smør for å få den gode salte smaken til de friske bringebærene.

Kaken ble kjempegod, og jeg fikk veldig mange gode tilbakemeldinger fra gjestene. Ikke minst var brudeparet fornøyd, og det er det viktigste. Oppskriften under er for én kake laget i Ø24-form. For å lage den mindre på toppen brukte jeg ½ oppskrift til.
Inspirasjon til bunnen har jeg funnet her: Matmisjonen

Kakebunn:
4,4 dl porter
2 dl mørk sirup
110 g kakao
4 egg
500 g hvitt sukker
600 g hvetemel
1 ts bakepulver
200 g brunt sukker
2 ts vaniljesukker eller -ekstrakt
2 ts salt

Kok opp øl med sirup og kakao. La avkjøle litt. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør i ølblandingen og vend til slutt i det tørre. Bland godt og hell i smurt kakeform. Stek i forvarmet ovn på 190 grader i ca 1 time. Stikk i kaken for å se om den er ferdig.

Avkjøl kaken på rist.

Fyll:
400 g kokesjokolade, ca 40 %
2 dl porter
1 ss sirup

Smeltet smør
Friske bringebær
3 dl kremfløte
1 ts sukker

Smelt sjokoladen i ølet, litt og litt sjokolade om gangen. Ha til slutt i sirup og rør godt. Sett kasserollen over i en skål med isvann. Pisk godt helt til kremen er avkjølt og luftig.

Når kaken er helt kald tas den ut av kakeformen, og deles i tre. Jeg valgte også å skjære bort toppen for å få en helt vannrett overflate. Legg bunnen på et kakefat og dynk med litt smeltet smør. Smør på et lag med sjokoladekrem, og legg friske bringebær utover. Smør sjokoladekrem på midtlaget og legg med kremen ned mot bringebærene. Dynk midtlaget med smeltet smør, og smør på sjokoladekrem. Legg på friske bringebær. Smør sjokoladekrem på den siden av topplaget som skal ned mot bringebærene.

For at ikke kaken skal smule for mye når jeg dekker den med pisket krem setter jeg den først i fryseren i 30-60 minutter. Pisk kremfløte med en teskje sukker. Smør krem på toppen og langs kantene.


Kaken ble servet med med fondantblomst på toppen, og et ørlite brudepar på et av kronbladene! Kaken fikk et ekstra rustikt utseende etter at den mørke sjokoladekaken trakk litt gjennom kremen og gav noen brune striper.

Bryllupet i seg selv var en fantastisk opplevelse. To herlige, åpne og inkluderende mennesker som feiret sitt "ja" på et helt spesielt sted. All dekorasjon, pynt og mat var selvgjort, det meste av bruden, men med hjelp av familie og gjester. Utebryllup i strålende sol er en sjelden opplevelse, og denne kommer til å "sitte i" lenge. Takk for at vi fikk dele denne dagen med dere!





lørdag 3. august 2013

Bløtkake med rørte bær

Det er ikke så ofte jeg får lyst på ekte bløtkake med sukkerbrødbunn og krem, men når man har friske, selvplukkede bær er det ikke mye annet som passer så godt til som akkurat bløtkake. Bærene får briljere, mens sukkerbrød og krem er perfekte støttespillere. Rørte bær mellom lagene gjør kaken frisk, fargerik og innbydende. Man kan bruke all slags bær. Vi hadde akkurat kjøpt norske jordbær, og selv plukket masse blåbær. Dermed ble det både rørte blåbær og rørte jordbær i denne kaken. Bringebær passer også. Og på toppen kan man bruke både solbær, stikkelsbær og rips. Dette er en enkel kake, men med slike herlige råvarer bør man ikke rote det til med konkurrerende smaker.

Sukkerbrødbunn:
4 egg
150 g sukker
75 g hvetmel
75 g potetmel
2 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland forsiktig i eggedoisien. Bruk en slikkepott og skjær melet gjennom eggedosisen uten å ødelegge alle luftboblene. Hell i form og stek i 35 min på 200 grader. Avkjøl kaken i formen, opp ned på en rist.

Rørte bær
Når man rører bær skal man røre og ikke skvise eller kneke. Blåbær skal røres forsiktig med sukker til de sprekker av seg selv. Det tar ca 20-30 min. Til 500 g bær brukes ca 1 dl sukker, eller etter smak. Jordbær bør først skjæres i mindre biter før de røres sammen med sukker. Bruk samme mengde sukker som til blåbær, eller litt mindre hvis bærene er søte og gode fra før. Man kan bruke en kjøkkenmaksin med rørevisp på svakeste styrke om man ikke vil røre selv. Ellers synes jeg det å røre bær er en super aktivitet i solveggen!

Krem:
Til en stor bløtkake som deles i tre deler trengs 4-5 dl kremfløte. Tilsett 1 ss sukker og pisk kremen stiv. Man kan også ha litt vanilje i kremen.

Sette sammen:
Når sukkerbrødet er helt avkjølt tas det ut av formen, og deles i tre. Legg bunnen på et kakefat. Bunnen kan dynkes med melk eller sitronbrus, men det er som regel nok væske i rørte bær til at det ikke er nødvendig å dynkte med noe annet. Jeg brukte bare de rørte jordbærene. Smør deretter ut et lag med krem.

Legg på midteste del av kakebunnen. Ha på rørte blåbær og krem, og legg på toppen. Smør krem både på toppen og på sidene og pynt med friske bær. Kan ikke bli bedre!! Deilig med bærsommer.
Det er ikke så ofte jeg får lyst på ekte bløtkake med sukkerbrødbunn og krem, men når man har friske, selvplukkede bær er det ikke mye annet som passer så godt til som akkurat bløtkake. Bærene får briljere, mens sukkerbrød og krem er perfekte støttespillere. Rørte bær mellom lagene gjør kaken frisk, fargerik og innbydende. Man kan bruke all slags bær. Vi hadde akkurat kjøpt norske jordbær, og selv plukket masse blåbær. Dermed ble det både rørte blåbær og rørte jordbær i denne kaken. Bringebær passer også. Og på toppen kan man bruke både solbær, stikkelsbær og rips. Dette er en enkel kake, men med slike herlige råvarer bør man ikke rote det til med konkurrerende smaker.

Sukkerbrødbunn:
4 egg
150 g sukker
75 g hvetemel
75 g potetmel
2 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland forsiktig i eggedosisen. Bruk en slikkepott og skjær melet gjennom eggedosisen uten å ødelegge alle luftboblene. Hell i form og stek i 35 min på 200 grader. Avkjøl kaken i formen, opp ned på en rist.

Rørte bær
Når man rører bær skal man røre og ikke skvise eller kneke. Blåbær skal røres forsiktig med sukker til de sprekker av seg selv. Det tar ca 20-30 min. Til 500 g bær brukes ca 1 dl sukker, eller etter smak. Jordbær bør først skjæres i mindre biter før de røres sammen med sukker. Bruk samme mengde sukker som til blåbær, eller litt mindre hvis bærene er søte og gode fra før. Man kan bruke en kjøkkenmaskin med rørevisp på svakeste styrke om man ikke vil røre selv. Ellers synes jeg det å røre bær er en super aktivitet i solveggen!

Krem:
Til en stor bløtkake som deles i tre deler trengs 4-5 dl kremfløte. Tilsett 1 ss sukker og pisk kremen stiv. Man kan også ha litt vanilje i kremen.

Sette sammen:
Når sukkerbrødet er helt avkjølt tas det ut av formen, og deles i tre. Legg bunnen på et kakefat. Bunnen kan dynkes med melk eller sitronbrus, men det er som regel nok væske i rørte bær til at det ikke er nødvendig å dynke med noe annet. Jeg brukte bare de rørte jordbærene. Smør deretter utover et lag med krem.


Legg på midterste del av kakebunnen. Ha på rørte blåbær og krem, og legg på toppen. Smør krem både på toppen og på sidene og pynt med friske bær. Kan ikke bli bedre!! Deilig med bærsommer.